Le mal catalan – Editorial de LeMonde.fr passada pel Google Translate

Editorial

Le mal catalan

Els catalans de m??s de 16 anys residents a 168 municipis, ??s potencialment a 700 000 persones s??n convidats per un grup d’associacions per decidir el diumenge, desembre 13 per la independ??ncia de la seva prov??ncia.

Organitzada exterior sense l’aprovaci?? de les autoritats, la consulta no t?? valor jur??dic. Encara mostra que en els darrers anys, a causa de la ret??rica nacionalista impulsada per les institucions regionals, el moviment independentista ha guanyat terreny a Catalunya. La configuraci?? pol??tica inestable de la Generalitat – govern regional – refor??a aquesta afirmaci??. No es necessita molt perqu?? es produeixi una crisi amb Madrid.

Catalunya no ??s l’??nica regi?? d’Europa Occidental per ser treballat pel desig d’emancipaci??. A m??s del Pa??s Basc, on la viol??ncia d’ETA, afecta la idea de la independ??ncia, Flandes – tenen molt en com?? amb Catalunya – i Esc??cia tamb?? es veu temptat a trencar amb el govern central. Aquestes regions tenen en com?? tenir amplis poders per administrar els seus propis assumptes. En la seva majoria s??n reeixits. Llavors per qu?? aspiren a trencar el marc de l’estat?

Evidentment, la participaci?? a B??lgica, Espanya i Gran Bretanya a la Uni?? Europea (UE) no va desanimar als nacionalismes regionals en el seu lloc. Al proporcionar a aquestes regions, sotm??s a forces centr??fugues com?? de pau, l’Europa pol??tica que els permet considerar alliberar-se de la viol??ncia. Canvi de les antigues fronteres ja no ??s sin??nim de conflicte armat d’avui. Finalment, la UE, que proporciona fons a les regions de llarg, no ha fet cap judici de valor sobre les seves temptacions nacionalistes.

L’ampliaci?? dels estats de la UE de la desintegraci?? de la URSS i Iugosl??via, va donar ales als nacionalistes flamencs i catal??. I pel fet que aquests nous estats a vegades s??n molt m??s petits i econ??micament menys afavorits de les regions riques de l’oest de mirar el mar.

“Per qu?? els eslovens i els letons tenen dret a un Estat i no nosaltres?” Pregunti a la independ??ncia de Barcelona i en altres llocs. El reconeixement de la independ??ncia de Kosovo ha donat un argument addicional. No ??s casualitat que Espanya es nega aquesta regi?? del nou estatut de l’antiga Iugosl??via. Madrid no ??s lluny de pensar de jugar amb foc …

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: