No a l’Impost de Successions

REPORTATGE És un impost injust, il.legal i insolidari socialment. 2009-10-15

No a l’Impost de Successions

 

D’un temps ençà hi ha un debat obert sobre l’Impost de Successions. S’ha de dir de manera clara i sense pèls a la llengua que estem davant d’una de les situacions més humiliants que pateix el ciutadà de Catalunya. És una situació injusta per diferents motius que resulten d’una evidència tal que només recordar-los provoca vergonya aliena, però convé remarcar-les per tal que tothom sàpiga de que s’està parlant quan es parla no d’aquest impost sinó d’un abús de poder per part de la Generalitat:

 

– És un greuge comparatiu envers els ciutadans de Catalunya perquè hi ha ciutadans de la resta de l’Estat espanyol que no l’han d’afrontar. Digui el que es digui vulnera el principi d’igualtat davant la llei reconegut a l’article 14 de la constitució espanyola. De l’existència de l’impost és responsable el govern autonòmic, el d’ara i tots els anteriors, què és qui té la competència sobre el mateix. És molt difícil de justificar al ciutadà de Catalunya que aquest impost es pagui aquí i no zones com País Basc, Navarra, Cantàbria, La Rioja, Balears, Castella i Lleó, Madrid i Comunitat Valenciana. En altres, com Castella- La Manxa s’ha reduït fins el 98% la quantia a pagar.
– És una impost injust pels ciutadans de Catalunya perquè vulnera el principi de doble imposició. Les coses es poden explicar com es vulguin, però la tributació d’un bé que s’ha rebut per herència significa que els hereus han de tornar a tributar per un bé sobre el que ja s’ha pagat o bé per l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) o bé per l’Impost de Societats. Que els hereus tornin a pagar sobre aquest és una mena de “robatori legal” que admet poca lògica i explicació jurídica, llevat el d’una administració que no sap d’on ha de treure els diners.
– És un impost perjudicial socialment. Les excuses dels governants catalans per mantenir aquest impost són dues: primera, que en èpoques de crisi no es poden disminuir les fonts d’ingressos del govern. Segona, que és un impost que paguen sobretot les classes més afavorides econòmicament. Cap de les dues s’aguanta per enlloc. La primera es desmunta indicant que en èpoques de dificultat econòmica que les famílies hagin de pagar una quantitat econòmica per un bé rebut en herència, normalment de part d’un familiar directe, és una mala passada. Quan les coses estan complicades tota despesa que es pugui evitar, millor. La segona cau per ella mateixa: les classe més poderoses econòmicament l’Impost de Successions no els hi preocupa gens ni mica. Gran part de l’economia fiscal ja la tenen realitzada de tal manera que és un impost que pràcticament no els hi afecta perquè gran part dels seus béns els tenen dins empreses que pràcticament no tributen. L’impost de Successions afecta especialment a les classes mitges que han estalviat al llarg de la seva vida amb molt esforç. Sovint, només cal llegir els diaris, molts afectats ho han de demanar un crèdit al banc perquè no tenen prou líquid per afrontar-lo o bé vendre un dels béns heretats per afrontar el pagament.
– Per acabar, cal indicar que és ben trist que unes persones que acaben de patir la pèrdua d’una persona estimada, amb el dolor psicològic que això comporta, vegin com sovint se’ls hi posa a sobre una administració àvida només d’aconseguir diners i es vegin sotmeses a un guirigall legal que de cap manera mereixen. És per tot això que cal dir prou a un impost que es injust, il.legal i insolidari socialment.

Si una empresa puja preus s’enfonsaria, per això els baixen. Els governs haurien de reduir despeses per poder baixar impostos en moments com aquests.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: